Betöltés...

Energiatakarékos, költséghatékony átlátható közvilágítási távfelügyelő rendszer- ezekkel a szavakkal lehetne elmondani a hiánypótló kezdeményezést amit csehek nyáron elméletileg előadtak az Új irány a világításban című a miskolci Aba Szer Fémbútor Kft. által szervezett nyári konferencián. A konferencián bemutatkozott a cseh DatMolux a legújabb távfelügyeleti rendszerrel és a lengyel Rosa a legkorszerűbb LED lámpatestekkel és oszlopokkal.Ózdon gyülekeztünk 2016.12.15- én a reggeli órákban, ahol megjelentek a fent említett gyártók és magyarországi képviselői mellett a helyi áramszolgáltató, az Émász és az általa kijelölt üzemeltető cég a SAG Hungária Kft. 

A pilóta projekt célja a DatMolux legújabb  fejlesztésének kipróbálása egyenlőre csak új lámpatestekkel. A távfelügyeleti rendszer bővítése Rosa Led-es lámpákkal együtt a tervek szerint a  jövő évben folytatódik Ózdon.   

Hálózatüzemeltetés szempontból teljesen költséghatékony mert a rendszeren keresztül tetszőlegesen  be lehet állítani a közvilágítást teljesen energiatakarékosra. 

Például a mostani beállítás: este 11-től levehető a villágítás automatikusan 60% ra csökken és reggel 5- kor visszakapcsol 100% ra.

A rendszer a miskolci Városház tér 5 szám alul van irányítva egy számítógépen keresztül és ahová küldheti vagy kaphatja az adatokat a teljes rendszer működéséről az Ózdi 72 számú trafó állomáson elhehezett szekrény adóvevőjén keresztül. 

GPS koordinátákkal a lámpák képesek egymás közt is kommunikálni azon kívül mindenfajta meghibásodást jelezz az üzemeltetőknek. Ezzel teljes mértékben megkönnyíti és költséghatékonnyá teszi az üzemeltetést. 

Például Brno egy kb. 400000 lakosú városnak a közvilágítási üzemeltetését /összesen  420 trafóállomás/ meg tudják oldani 3 emelőkosaras kocsival, mivel a rendszer teljes pontossággal megmutatja melyik utcában melyik lámpán mi hibásodott meg: bekötődoboz, kábel, lámpatest, stb...így azt a szerszámot és a megfelelő embert küldik a meghibásodott lámpához. Ezért a hálózati rendszer üzemeltetése minimális költségekkel megoldható. 

A hab a tortán, hogy erre a rendszerre a DatMolux megoldotta rá kötötte a költséghatékony átlátható parkoló rendszert is. Ez egy okos város megoldás, Smart City Program :) A pilota projekt bemutató jelleggel bír és az ózdi lámpák üzemeltetési szerverét meg lehet tekinteni az Aba- Szer Fémbútor Kft.  székhelyén: 3525 Miskolc Városház tér 5 szám alatt. 

Ajánlom Miskolcnak és minden városnak, aki a jövőben fejleszt és gondolkodik   okos megoldásokban.